L. Žitňanská si myslí, že P. Paška nezvláda riadenie NR SR

12.09.2013 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) -Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) nezvláda vedenie parlamentu, a preto sa uchyľuje k mocenským nástrojom. Myslí si to predsedníčka klubu opozičnej SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Za neprijateľný mocenský nástroj považuje aj Parlamentnú stráž, ktorou by sa chcel Paška vysporiadať s poslancami neustále narúšajúcimi poriadok v rokovacej sále."Vnímam to ako zlyhanie vedenia parlamentu. Smeruje to k valcovaniu parlamentu zo strany Smeru," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii Žitňanská. Upozornila, že Parlamentná stráž bude ľahko zneužiteľná kýmkoľvek, kto bude predsedať snemovni. Odmieta tiež zmeny ohľadom účasti členov vlády na rokovaní o interpeláciách, teda o písomných otázkach na členov vlády. Podľa Paškovho návrhu by na interpeláciách mali byť povinne len tí členovia vlády, ktorých dopredu oznámi premiér predsedovi parlamentu písomne.

"Je neprijateľné, aby sa na interpeláciách za vládu zúčastnili tí ministri, ktorých určí premiér," vyhlásila Žitňanská, podľa ktorej je to úplné otočenie vzťahu poslancov a vlády. "Uznávam, že možno sa nie vždy chce ministrom prísť do parlamentu a sedieť na interpeláciách, ale je to ich povinnosť, majú tam byť," zdôraznila. Odmieta, aby Smer-SD takýmto spôsobom riešil pohodlie svojich ministrov.

Žitňanskej sa nepozdáva ani riešenie, ktoré má zabrániť svojvoľnému sťahovaniu návrhov zákonov tesne pred hlasovaním a ich opätovnému predkladaniu na nasledujúcu schôdzu. "Ak nie je iná možnosť, aj obštrukcia patrí k štandardnému parlamentnému nástroju," pripomenula exministerka spravodlivosti.

Namiesto takýchto riešení by radšej prijala diskusiu o tom, ako zabezpečiť, aby parlamentná Hodina otázok mala zmysel. "Napríklad, aby prvá otázka na premiéra vždy musela byť od opozičného poslanca. Alebo ako zabezpečiť, aby sme si v opozícii mohli dôsledne plniť svoje kontrolné povinnosti. Aby nás Smer nemohol prehlasovať a neumožniť nám prieskum," priblížila Žitňanská. Dodala, že pokiaľ prejdú pozmeňujúce návrhy týkajúce sa Parlamentnej stráže, neúčasti ministrov na interpeláciách či obmedzenie predkladania zákonov, SDKÚ-DS novelu rokovacieho poriadku nepodporí.
 

Vyberte región

mark